4 megye rakósbotos csatája
Írta: fishfarm - Dátum: Augusztus 26 2016 21:47:46

4 megye rakósbotos csatája
részletek...


Teljes hír

4 megye rakósbotos csatája2016-ban augusztus közepére datálódott a 4 dunántúli megye rakósbotos versenye. Idei évben a már hagyományosan 3 megye Veszprém-Zala-Vas –hoz csatlakozott a Győr Moson Sopron megyei finomszerelékes társaság is.

Ezen a baráti versenyen, minden évben más-más vízen „ csap össze „ a banda. A fegyvernem minden esetben a rakósbot. 1-1 megyét 6-6 fő képviseli. A mi megyénket a FISH FARM egyesület versenyzői képviselik. A verseny idén 2 x 3 órás fordulókban zajlott, a helyszín Zsennye volt. A 24 fő korán reggel találkozott a zsennyei bázison. A Soproni csapat némi hátránnyal indult, hisz a vizet csak 2 fő ismerte jobban a társaságból, ennek megfelelően eredményesebbek is lettek a végelszámolásnál csapatukból. A veszprémi és zalai társaság gyakran látogat el vasba a versenyeinkre, így megfelelő ismeretekkel rendelkezve kezdhettek neki a találkozónak. Baráti összejövetelről lévén szó, a cél egy kellemes közös horgászós nap, amit minden évben megismételünk hagyományosan, talán vagy 10 éve már. Jövőre Sopron megyében fogunk ismételten „viaskodni”. Addig még sok víz lefolyik a Rábán.

A reggeli köszöntők mellett a 4 csapat kapitány, megállapodott a sorsolás lefolytatásának menetében. Sok mindenre oda kell figyelni, hogy a sorsolással ne befolyásoljuk az eredmény alakulását (szélső helyek, szektorok, egymás melletti helyek, stb). Minden megye 1-1szélső helyet kapott, a többit pedig véletlenszerű sorsolással rendeltük hozzá. Átülés nincs , ezzel is egyszerűsítjük a horgászatot, pontosan ezért az egyéni eredmények nem számítanak, csak a csapat eredménye a fontos. Frontos napot fogott ki a társaság, országosan csak 2 megyére nem adtak ki riasztást. Szerencsére ebbe mi is beleestünk, csak keringőzött Zsennye közelében a fekete felhők egyvelege, melyet néha 1-1 villámlás és messziről hallatszó dörgés követett. Az égiek velünk voltak, mi kimaradtunk az országos égi csetepatéból. Ennek ellenére ezt a halak erősen megérezték, bár a fogásokra különösen nem lehetett panasz. Az alapozó etetések után, viszonylag hamar megérkeztek pikkelyes barátaink, melyet az úszók folyamatos mozgásából lehetett konstatálni. Enni viszont nagyon nehézkesen akartak. Nehéz volt átverni a kopoltyús népséget. Érdeklődtek, de nagyon megnézték mire megették csaliinkat. Hiába , ez nem gombnyomásra működik. Zömében dévérek és pontyok jelentkeztek. A forduló derekán már egyre több nagy méretű kárász és néhány amur is tiszteletét tette a horgokon. Színesítve a kifogott halakat 1-1 két-három kilós balin is beköszönt. Érdekes módon front ide vagy oda, csaliban a kukorica volt a legsikeresebb. A csonti csokrot kevésbé preferálták a halak. Ismerve a zsennyei pontyokat, nagy hibát követtek el azon versenyző társaink akik a halak jelenlétét látva, de gyenge kapókedvüket tapasztalva, a szerelék lefinomításában látták a megoldást. Ezeknek szakítás lett a vége. 20 as alatti előkék itt irreálisak, gyakorlatilag még a 4 kilós pontyokat sem lehet biztonságosan kifogni 16-18 as előkékkel. Technikailag kellett a magoldást keresni és nem a finomításban.

Jó hangulatban telt az első 3 óra, majd mérlegelés és a büfében a közös ebéd illetve iszogatás közepette kiderült az első forduló hogyanja. A sorrend vas-zala-veszprém-sopron volt. Kissé nagyobb, megnyugtató előnnyel tudtunk fordulni a tapasztalt zalai fiúk előtt, majd szorosan a nyakukon a többiek. Itt ebben a társaságban semmi nincs lefutva, jó és komoly tapasztalatokkal rendelkező horgászokból állnak a csapatok. Ez így is van jól, de elsősorban nem az eredmény a fontos, jól érezzük magunkat együtt, kellemes napot eltöltünk kopoltyús barátaink társaságában.

A második forduló első órájában úgy tűnt, átrendeződhet a délelőtti sorrend. Akiknek délelőtt nem annyira sikeredett, pontosabban kevesebbet sikerült fogniuk, azok repülő rajtot vettek és 4-5 ponttyal + szép dévérekkel zárták az első órát. Több 10+ os pontyot is sikerült az ügyesebbeknek, szerencsésebbeknek elejteni. Nem kis teljesítmény ez egy orsó nélküli bottal, amiben van pár méter gumi és 4 méter zsinór. Az időjárás végig kegyes volt hozzánk, megúsztuk különösebb atrocitás nélkül szerencsére. Fordulóként átlagosan 15-30 kilós fogások kellettek a szektor 1 hez, de voltak 40 kiló feletti fogások is, beleszámolva ezt az időt ez mindenképp jónak mondható. A társaság össz fogott súlya 700 kilót nyomott, ez majdnem 30 kilós átlag. A végső sorrend végül is nem változott, csak szorosabb lett. Kellemes nap volt, a vándorserleg most itt marad Zsennyén a bázison.

Köszönet mindenkinek a barátságért, hamarosan találkozunk a következő versenyeken, majd jövőre Sopron megyében valahol, valamelyik tavacskán, hogy folytatódjon a hagyomány !
A győztes csapatunk tagjai : Mészáros Roli (a verseny legeredményesebbje 2 db szektor 1.), Lisztes Gergő, Németh Zsöni, Göndöcs Atti, Szigeti Szabi és jó magam.
hajrá !- fish farm
levi